Nemzetközi nőnap

Nemzetközi nőnap

A nemzetközi nőnap a nők iránti tiszteletet és megbecsülést fejezi ki, mely más országokban 1917-től, Magyarországon 1948-tól vált ünnepelté március 8-án. A nőnap kezdete egészen 1857-re tehető, amikor ezen a napon New York utcáit textiliparban dolgozó nők árasztották el emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelve. A nemzetközi munkásmozgalom fejlődésével a nők egyenjogúságának kérdése egyre jobban előtérbe került, és 1866. szeptemberében az I. Internacionálé első kongresszusán, amikor határozatot fogadtak el a nők hivatásos munkavégzéséről. Ez a határozat véget vetett annak a sok ezer éves sztereotípiának, miszerint a nőnek kizárólag otthon van a helye. Az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben. Az első nemzetközi nőnapot 1909-ben tartották az Egyesült Államokban február utolsó vasárnapján 28-án. 1911. március 19-én került először megünneplésre a nőnap Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban. 1917. március 8-án Oroszországban nők vonultak utcára, kenyérért és békéért tüntetve. Négy nappal később II. Miklós lemondásával polgári kormány alakult, mely már biztosította a szavazójogot a nők számára.

Hazánk a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott és 1914-ben már országszerte szerveztek rendezvényeket ehhez a naphoz kapcsolódóan. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, amit hazánkban 1948-tól szovjet mintára március 8-án ünnepeltek. A rendszerváltás bekövetkeztével a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, ettől kezdve ünnepeljük a mai értelemben vett nőnapot, amikor a nők megajándékozása a nők iránti tisztelet kimutatása dominál ezen a napon.

 

Soha a nőkről csúnyán ne beszélj,                       

nincs oly alantas asszonyi személy,

aki ne volna méltó tiszteletre:

hisz asszony nélkül férfi nem születne.

/Pedro Calderón/

 

A nő az a lény, amely végletes erejében és gyengeségében: képes elájulni, ha egy egeret vagy pókot meglát, és az élet legnagyobb rémületeivel sokszor rettenthetetlenül száll szembe.

/Denis Diderot/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

A rendszerváltás után a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.