Nemzeti Ünnep: Március 15.

Nemzeti Ünnep: Március 15.

Március 15. az egyik legfontosabb nemzeti ünnepünk, az a nap, amikor az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire és eseményeire emlékezünk. Ekkor sok magyar, főleg fiatalember érezte úgy, hogy tenni kell valamit hazánk szabadságának kivívása érdekében és szembe kell szállni a bécsi udvarral. Az előkészületek a Pilvax- kávéházban kezdődtek meg, olyan jeles történelmi és irodalmi személyek részvételével, mint Petőfi Sándor vagy Jókai Mór. Fontos megemlíteni a 12 pontot, amelyben a nép követeléseit fogalmazta meg a bécsi udvar felé. A forradalom kiemelkedő mozzanata volt mikor Petőfi elszavalta Nemzeti dal című versét a Nemzeti Múzeum előtt, melynek hazafias témája tömegeket vonzott. A március 15-ei események a Katona József által írt Bánk bán című színdarabbal ért véget a Nemzeti Színházban. A pesti forradalomnak is köszönhető az áprilisi törvények megszületése (április 11.), amelyek eltörölték az elavult, rendiségen alapuló politikai rendszert és lehetőséget biztosítottak a polgári fejlődésre a majdnem teljesen szabad Magyarországon. Ezt az eseményt joggal tarthatjuk az egyik legnagyobb nemzeti ünnepünknek, hiszen mindig a magyar szabadság szimbóluma marad.

 

„…Fényesebb a láncnál a kard,

Jobban ékesíti a kart,

És mi mégis láncot hordtunk!

Ide veled, régi kardunk!

A magyarok istenére

Esküszünk,

Esküszünk, hogy rabok tovább

Nem leszünk!

 

A magyar név megint szép lesz,

Méltó régi nagy hiréhez;

Mit rákentek a századok,

Lemossuk a gyalázatot!

A magyarok istenére

Esküszünk,

Esküszünk, hogy rabok tovább

Nem leszünk!…”

/Petőfi Sándor – Nemzeti dal (részlet)/

 

Programajánló a hosszú hétvégére

Városunk, mint minden évben ezen a hosszú hétvégén sem hagyja program nélkül az itt élőket és az ide látogatókat. Idén is megrendezésre kerül a már hagyománnyá vált Pálinka fesztivál. Az Agria Park Bevásárlóközpont – amely idén márciusban ünnepli 10. születésnapját –   2018. március 16-17-én várja az érdeklődőket. Országosan elismert pálinkafőzdék, street food ételek, családi programok, élő koncertek, születésnapi kedvezmények és meglepetések csalogatják a hosszú hétvégén kikapcsolódni vágyókat.

A szintén március 15-én kezdődő Egri Tavaszi Fesztivál az Egri Csillag hagyományos fellövésétől az Egri Csillag Weekend rendezvényig tart, március 15-től május 1-ig. A 48 napot magába foglaló fesztiválon szebbnél szebb és érdekesnél érdekesebb előadás, kiállítás, koncert, produkció, film, zene, tánc, színház és képzőművészeti program kerül megrendezésre városunkban.