Hungarikum lett az Egri Bikavér!

Hungarikum lett az Egri Bikavér!

  1. március 21-én, az Egri Várban a Hungarikum Bizottság Hungarikummá nyilvánította az Egri Bikavért.

Mindenki ismeri a híres, testes vörösbort, de hol is kezdődik a története?

Kezdjük a legendával, amit talán érdekesebb, mint a valóság:

“Az egri legenda szerint a bikavér elnevezés a török időkből származik: Az egri várat az oszmán túlerő ellen védő vitézek megerősítésére a vár kapitánya, Dobó István vörösbort hozatott fel a pincékből. A törökök látták, hogy az italtól a vitézek új erőre kaptak – és babonásak lévén a lecsurgó vörös folyadékról azt hitték, a bikák vérét issza az ellenfél. Nem is mertek akkor tovább harcolni ellenük.”

A legenda sajnos aligha igaz, hiszen a kutatások szerint a 19. század közepéig nem szerepel Egri Bikavér feljegyzésekben.

Az első tudatos bikavér készítők a múlt század elején tűntek fel, hogy megmutassák Eger sokszínű borvidékén termő vörös borok szépségét, s erejét. A jól csengő név és a borvidék válogatott fajtáinak szabályozott házasítása meghozta a várt eredményt: a bikavérrel Eger felkerült a lassan globalizálódó világ vörösboros térképére.  Az Egri borvidéken termelt többféle kékszőlőfajta borából készülő borházasítás, mely jellemzően a magyar fajták közül kékfrankos, portugieser, kadarka, a nemzetközi fajták közül cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, valamint újabban a pinot noir és shiraz (syrah) fajták borának változó arányú házasítása, de legalább négy fajtát kell tartalmaznia.

A bornak nemcsak összetétele, de tartása és fogyasztása is eredeti; az előírásnak megfelelően legalább egy évig kell fahordóban érlelni.Csak a szüret utáni második évben hozható forgalomba. Általában vad- és marhahúsból készült, fűszeres ételekhez ajánlják, 16-18 °C hőmérsékleten való fogyasztásra.

Ne feledjétek, a Centrooms Park-ba érkezőket, mindig egy pohár finom borral fogadjuk!